fbpx

AKO SA NAUČIŤ V RÁMCI SVOJEJ ŽIVOTNEJ CESTY PLÁVAŤ A NIE BOJOVAŤ

15 júla, 2024 by

Je toto článok určený pre ženy na materskej alebo rodičovskej dovolenke? Písanie o plávaní a bojovaní by možno patrilo do inej oblasti. Žiaľ, týka sa to aj žien, ktoré si plnia túto milú povinnosť a niekoľko mesiacov alebo rokov vychovávajú budúcu generáciu.

Výchova budúcej generácie

Keď to píšem, uvedomujem si, akú silu vlastne my ženy máme. Akú neskutočne dôležitú úlohu máme v tomto systéme. Úlohu, na ktorú nás nikto nepripravil. Úloha, ktorá nebola nikdy súčasťou učebnicových osnov. A predsa je súčasťou života mnohých z nás. Taká dôležitá a významná, ale nikto nás na túto našu rolu nepripravil vopred. Keď to príde, ocitáme sa zrazu v polohe, v ktorej sme predtým v živote neboli. Je tam druhý malý človek úplne závislý od nás a našej starostlivosti, lásky, nálady…

Čo teda môžete robiť, aby tá starostlivosť o dieťa bola pre vás poslaním a nie prekážkou? Každá z nás vynikáme v niečom inom.

Každá z nás máme talent na niečo iné. A tak, ako ich môžeme využívať v práci, tak ich môžeme využívať aj počas tejto našej „dovolenky“.

Ako na to?

Príklady:

Veľa žien má pocit, že sa na materskej dovolenke cítia nedocenené, „nevyužité“, že majú málo priestoru na sebarealizáciu. Skúste na to ísť inak. Naozaj sa zamyslite, čo vám ten život ponúka. Máte príležitosť nadviazať nové priateľstvá. Máte príležitosť sa stať členkou nových komunít, v ktorých sa môže naskytnúť príležitosť na sebarealizáciu. Spojte sily s inými ženami a vymýšľajte, tvorte. My sme takto naposledy zorganizovali školský ples, ktorý mal veľký úspech. Alebo som sa spoznala s mamičkami s ktorými teraz organizujeme tábor pre dievčatá.

Prijmite túto zmenu v živote. O tom je život, aby ste si rozšírili obzory a nešli stále tou istou cestou, robili tie isté veci.

Milé mamičky, keď sa zamýšľate nad tým, prečo vám prišlo to dieťa do života, vedzte, že vám prišlo na to, aby vás naučilo nejakú lekciu, ktorá je s ním spojená. A je to aj naopak. Aj to dieťa sa má naučiť niečo od vás.

Najbližšie, keď možno nebudete úplne v stave smiacom sa, lebo ste nevyspaté, tak si len skúste spomenúť na to, prečo ste to dieťa vôbec chceli. Čo bol ten dôvod, prečo ste do toho išli. Túžba? Vek? Lebo sa to má? Zachovanie rodu? Lebo sme to práve my, ktoré máme tú dôležitú úlohu: vychovávame budúcu generáciu.

Generáciu, ktorá bude neskôr zodpovedná za dianie v tejto krajine, za dianie v spoločnosti, za dianie v zahraničí. Nikdy to nie je len o nás. Má to oveľa väčší presah ako sa na prvý pohľad zdá. Pretože z toho malého človeka raz vyrastie dospelý jedinec. A to, čo sa na neho „nalepí“ po narodení v prvých rokoch života, má na neho neskutočne veľký vplyv. To, ako sa správa. To, čo si ukladá do podvedomia. Všetko to neskôr ovplyvňuje jeho výber povolania, partnera, miesta bydliska…. a vo finále aj to: či raz bude mať dieťa.

Každá z nás sme v niečom výnimočná. Každá z nás máme svoje jedinečné talenty, ktoré môžeme využiť v živote. Keď o nich vieme, sme oveľa šťastnejšie, naplnenejšie, zdravšie.

Využívajte aj vy pri výchove našej budúcej generácie tie svoje.

Autorka: Ľubica Farkasová,
GALLUP certified strengths coach

Na našich skupinových stretnutiach mamičky nadväzujú nové priateľstvá už viac ako 12 rokov. Nájdi si svoj Baby Balance a pridaj sa k nám. Aj teraz si môžeš vyskúšať naše stretnutia na jednorazových hodinách Letného balansovania. 👯‍♀️