fbpx

STAROSTLIVOSŤ O MLIEČNE ZUBY. Časť prvá: Aj na mliečnom zube záleží

20 septembra, 2024 by
Nie je to tak dávno, keď jediné starosti o mliečne zúbky mali mamy vtedy, keď sa bábätkám prerezávali do úst. Následne sa na tieto prvé zuby nebral až tak ohľad, lebo aj u pediatra či zubného lekára sa skonštatovalo, že „aj tak vypadnú“. Toto obdobie už je, našťastie, za nami a roky výskumov a skúseností dokazujú, že zdravý mliečny chrup má pre dieťa obrovský význam.

Prečo sú mliečne zuby dôležité?

Mliečne zuby sú nevyhnutné na príjem a spracovanie potravy, čo je predpoklad prospievania dieťaťa. Akonáhle dieťatko kvôli kazu príde o prvé štyri horné zuby, nedokáže odhrýzať surovú zeleninu či ovocie a jeho strava je výrazne obmedzená na spracované kaše či iné mäkké potraviny. Tieto neprospievajú nielen zubom, ale ani celému organizmu.

Prítomnosť zdravých zubov a ich aktívne používanie je nevyhnutné pre správny rast tvárových kostí a vývin svalov v tvárovej oblasti.

Ak sú zuby poškodené a dieťa ich pre bolesť nepoužíva, kosť postupne atrofuje (ubúda) a ani svaly nie sú správne posilňované. V neposlednej rade je zdravá mliečna dentícia dôležitá pre vývin reči. Množstvo hlások predsa na správnu výslovnosť potrebuje práve opretie jazyka o predné zuby.

Ústočká batolaťa (1-3roky) sú ohrozené hlavne tzv. kazom raného veku (early childhood caries). Ide o zubný kaz, ktorý sa typicky vyskytuje na horných predných zuboch, potom prvých horných stoličkách a neskôr dolných stoličkách. Mnoho rodičov si ho často pomýli s vrodenou vadou, deficitom vitamínov či vplyvom antibiotík. Tento kaz sa ale veľmi ľahko od uvedeného odlíši tým, že horné predné zuby môžu byť úplne zničené a dolné predné sú vždy bez postihnutia. Je to preto, že sú permanentne obmývané slinou z vývodov slinných žliaz. Akákoľvek vrodená vada by bola v rovnakej miere aj na dolných predných zuboch.

Ako vzniká kaz?

Tento kaz vzniká, keď sa zuby neočistia dôkladne už od prerezania malej čiarky na ďasne. Na nedostatočne umytom zube je povlak s baktériami. Ak sa k nim v noci často dodáva mlieko či iná tekutina okrem vody, baktérie v povlaku ju spracujú, vylúčia kyseliny a zuby sa rozpúšťajú. Zub sa tak v podstate pokazí už v priebehu prerezávania a mylne budí v rodičoch presvedčenie, že sa prerezal už poškodený. To neznamená, že by maminka nemala dojčiť. Dojčenie je jedna z najväčších darov, aké môže svojmu dieťatku poskytnúť a má veľké množstvo nepopierateľných benefitov.

Jediné, čo je potrebné, je zuby dôkladne pred spaním očistiť, a to aj napriek nevôli dieťatka. Vtedy na zuboch nebude povlak a v ňom baktérie, ktoré mlieko spracujú.

Môžem kaz na mliečnom zube “nechať tak”?

Ak už na zube zubný kaz vznikne, treba mu venovať pozornosť a vyhľadať zubného lekára. Nie je totiž pravda, že „hneď vypadne“, mliečne stoličky sú v ústach do 12-13 rokov.
Medzi koreňmi mliečneho zuba čaká zárodok trvalého zuba a ak zubný kaz nabúra nerv a ten sa zapáli, hnis následne ohrozuje aj tento trvalý zub.

Ak dieťatko príde neskoro, častokrát nie je iná možnosť, než zub vytrhnúť. Následne ale hrozí, že sa mliečne zuby poposúvajú, prvé trvalé zuby sa prerežú na zlom mieste a nie je možné zaradenie ďalších stálych zubov. Dieťatko je potom vystavené zbytočnej čeľustno-ortopedickej terapii strojčekom. Na druhej strane, ak sa takýto zub nepodarí ošetriť vyplnením kanálikov ani sa nevytrhne, hnisajúce mliečne zuby sú zdrojom fokálnej infekcie, ktorá negatívne ovplyvňuje celé telíčko.

Z praxe posledných rokov si spomínam na dievčatko, ktoré malo celotelový ekzém a nezaberali jej na liečbu žiadne lokálne ani celkové medikamenty. Nakoniec po sanácii hnisajúcich zubov jej ekzém zmizol.

Ďalším dôležitým faktom je, že kazy na mliečnych zuboch začnú skôr či neskôr bolieť. Ako to už býva, bude to vždy v sobotu, cez sviatky a na lyžovačke.

Ak prvý kontakt dieťatka so zubným lekárom prebieha za akútnych podmienok na pohotovosti, už nikdy si nevytvorí ten pozivívny vzťah, aký by sme chceli.

Takéto traumatické zážitky si potom nesie celý život. Zubný kaz na mliečnych zuboch, ktoré sa postupne vymieňajú za stále, sa môže veľmi ľahko preniesť z jedných na druhé. Napríklad posledná mliečna stolička je veľmi dlho v kontakte s trvalou šestkou a ak je na tejto mliečnej stoličke kaz, veľmi ľahko sa kontaktom zubov vyvinie zubný kaz aj na tejto trvalej stoličke.

Ako posledné (ale o nič menej dôležité) je potrebné spomenúť estetiku. 
Všetci vieme, že deti vedia byť často kruté a smiať sa deťom, ktoré sú „iné“. Zubný kaz na štyroch predných zuboch častokrát spôsobí ich sčernanie a polámanie a deti v škôlke na to veľmi radi upozorňujú. Toto nie je nič, čo by sme pre svoje deti chceli. A stačí k tomu skutočne málo 🙂 

O správnej starostlivosti o mliečny chrup si povieme nabudúce.

autorka: MDDr. Veronika Bačová Macáková

Detská zubná lekárka a zakladateľka Stomatologického centra Rodinka. Odkedy sa stala mamou, detské zubné lekárstvo je jej srdcovou záležitosťou. Na tému starostlivosti o mliečny chrup publikovala množstvo článkov a rozhovorov. Aktívne sa snaží vzdelávať ďalších zubných lekárov v oblasti kvalitnej detskej stomatológie. Na každom dieťatku vníma jeho jedinečnosť a snaží sa k nemu pristupovať s rovnakou láskavosťou ako k vlastnému dieťaťu. Bola ocenená cenou TOP lekár roku 2017 a bola zaradená medzi Top osobnosti medicíny roku 2024 časopisu Forbes. Dr. Bačová sa špeciálne venuje ošetreniu veľmi malých detí s kazom raného veku a deťom s poruchou autistického spektra.

Ako deti motivovať k samoobslužným činnostiam a ako ich naučiť sa správne starať o svoje telíčko aj zúbky sa učíme aj na našich skupinových stretnutiach explorerov a juniorov 😉