fbpx

NASTAVTE DOBRÉ SÚRODENECKÉ VZŤAHY UŽ KEĎ ČAKÁTE DRUHÉ DIEŤA

25 októbra, 2024 by

Vzťah medzi súrodencami je jedným z najdôležitejších v živote detí. Formuje ich osobnosť a určuje, ako budú nadväzovať a pestovať partnerské a priateľské vzťahy v dospelosti. Tým, ako budeme pripravovať svoje prvorodené dieťa na narodenie súrodenca, položíme základy ich vzťahu.

Čo nezanedbať pri príprave dieťaťa na narodenie nového bábätka?

Emócie prvorodeného. Častou chybou rodičov je, že nerátajú s tým, že ich staršia dcéra či starší syn sa niekedy budú hnevať kvôli bábätku alebo na bábätko a možno ho chvíľami budú aj odmietať. Ako sa zachovať v tejto situácii?

Dovoľte svojmu dieťaťu prejaviť pocity: hnev, smútok, sklamanie aj žiarlivosť sú na mieste.

Pomenujte jeho pocit. Dovoľte mu hrať hru, keď sa postavička hračkárskeho bábätka stratí alebo sa zatvára do hračkárskej skrine. Dieťa práve v hre môže uvoľniť všetky svoje ťaživé pocity a spracovať obavy, ktoré mu narodenie súrodenca prináša.

Čas venovaný prvorodenému vo dvojici bez fyzickej prítomnosti bábätka. Ide o krátky čas (15 minút denne), ktorý mama každý deň dopraje svojmu staršiemu dieťaťu. Práve vo vzťahu k mame sa cíti prvorodené dieťa prechodne na istý čas najviac ohrozené po tom, ako sa vráti domov s bábätkom.

Vaše prvorodené dieťa potrebuje (nielen slovné) uistenie, že mame na ňom stále záleží a miluje ho.

Tento svoj zámer mama ukazuje tým, že ponúka svojmu prvorodenému príležitosť byť spolu vo dvojici a robiť niečo príjemné. V prípade detí však väčšinou pôjde o spoločnú hru.

Vek vášho prvorodeného dieťaťa. Rodičia občas zabudnú, že aj ich prvorodené dieťa je stále dieťaťom, má svoje potreby a má nárok správať sa „detsky“.

Zväčša od neho očakávajú, že zrazu bude ten „veľký zodpovedný brat“ alebo „veľká milujúca sestra“ a bude vám viac pomáhať, viac poslúchať a bude samostatnejšie. Je prirodzené, že niekedy sa bude vaše najstaršie dieťa dožadovať toho, aby ste s ním boli osamote, brali ho na ruky, či sa s ním maznali. Prirodzene, bude niekedy porušovať aj pravidlá a posúvať hranice, a bude sa hnevať, keď mu v tom zabránime. Správa sa presne ako dieťa.

Ako môžeme podporiť dobré súrodenecké vzťahy našich detí?

Deti sa vďaka svojim bratom a sestrám učia, ako sa správať v rovnocennom vzťahu. To, do akej miery a či vôbec budú vychádzať vaše deti so svojimi súrodencami, výrazne ovplyvníte svojím vlastným správaním, postojom a prístupom k nim:

  1. Prijmite, že každé vaše dieťa je jedinečné a výnimočné a často povahovo veľmi odlišné.  
  2. Buďte spravodliví. Do ich konfliktov zasahujte iba vtedy, keď ich ešte nedokážu riešiť samostatne alebo sú ešte príliš malé. Veďte ich k tomu, aby ich dokázali samy ukončiť a udobriť sa.
  3. Všímajte si situácie, keď sa vaše deti správajú k sebe láskavo a pomáhajú si. Stačí skonštatovať, čo vidíte – je to dostatočne motivujúce na to, aby to opakovali.
  4. Neporovnávajte svoje deti. Ak postavíte jedného za vzor druhému, nemotivujete ani jedného. Vyvoláte v ich vzťahu zbytočné napätie, nevraživosť alebo potrebu pomstiť sa.
  5. Nenúťte svoje deti, aby všetko robili spolu. Majú právo na to, aby trávili čas oddelene či osamote. Je dôležité rešpektovať súkromie a potrebu byť sám.
  6. Nehovorte im, že sa vždy musia mať rady. Nemusia. V každom vzťahu sa občas na toho druhého hneváme alebo cítime voči nemu iné negatívne pocity.

Slová na záver

Nezabúdajte, že každé dieťa vás potrebuje – bez ohľadu na jeho vek. Každé dieťa má mať vo svojej rodine svoje špeciálne miesto a má cítiť, že patrí do rodiny, že na ňom záleží, že sa oň zaujímate a milujete ho také, aké je.

Kľúčové je poskytnúť deťom dostatok lásky, bezpečia a porozumenia, čím posilníte ich vzťahy od samého začiatku. S príchodom druhého dieťaťa prichádzajú nové výzvy, no ak sa sústredíme na podporu empatie a tímovej spolupráce medzi deťmi, môžeme vytvoriť pevný základ pre ich silné a pozitívne súrodenecké puto na celý život.

Zdroje:

S. Nováková: Súrodenci – žiarlivosť, vzťahy, hádky. E- kniha. 2021 https://www.odetoch.sk/produkt/surodenci-ziarlivost-vztahy-hadky/

A. Faber, E. Mazlish: Sourozenci bez rivality. Jak pomoci svým dětem, aby spolu dobře vychýzely. Computer Press, a.s. Brno 2009

Autorka článku: Silvia Nováková
vyštudovaná psychologička, poradkyňa, mama

Viac užitočných informácií od Silvie nájdete pravidelne v našich Live prednáškach, kde sa môžete aj priamo zapojiť so svojou otázkou k téme.
Ak ste práve zistili, že od nej potrebujete vedieť všetko, aj to, čo už bolo, smelo sa pridajte do nášho Baby Balance CLUB, kde máte prístup k všetkým Live prednáškam, aj tým, čo už boli.