fbpx

LETNÁ LEKÁRNIČKA NA CESTY

10 júla, 2024 by

Prázdniny sú za rohom a, ak nechcete zháňať lieky na poslednú chvíľu, možno je už načase poobzerať sa doma, či máte všetko potrebné na letnú dovolenku. Keď balím lieky pre nás, zvyčajne si v hlave prechádzam, aké najčastejšie ochorenia sa nám môžu prihodiť, čo je fajn mať pri sebe na okamžité použitie a, čo v princípe nie je až také nutné, lebo si to určite budeme vedieť kúpiť aj na dovolenke.

Čo však treba nachystať ako prvé a nezabudnúť, sú lieky, ktoré užívate dlhodobo a pravidelne. Tie sa líšia od rodiny k rodine, niekto je zdravý ako rybička a v niektorých rodinách sa možno stane, že má každý člen dve tabletky. No, ak vybavíme chronickú liečbu, sú na rade lieky „pohotovostné“.

Asi najnajnajdôležitejšie sú lieky na znižovanie teploty. Je dobré mať so sebou vždy aj ibuprofenový aj paracetamolový preparát a ideálne v takej forme, ktorá je pre vaše dieťa najvhodnejšia. Čapíky treba držať v chlade, takže, ak nemáte malý chladiaci box (alebo sa vám to zdá zbytočné), kúpte sirup alebo tabletky. S liekmi na teplotu ide ruka v ruke dobrý teplomer – taký, ktorým meriate teplotu v podpazuší alebo konečníku – nie bezdotykový – ten nie je dostatočne spoľahlivý. Takže, ak si máte vziať jeden teplomer v duchu minimalizmu, tak ideálne rýchlobežku s gáliom (môže byť aj digitálny pod pazuchu, samozrejme 😉).

Ďalšia povinná výbava je liek proti alergii. Ten použijete pri alergickej reakcii alebo v prípade laryngitídy, zápalu priedušiek, či výraznom zahlienení. Formu treba opäť zvoliť podľa dieťaťa – kvapky, sirup, alebo tabletky. Ideálne je, ak je to antihistaminikum prvej generácie, lebo to je aj protisvrbivé. Ak však také nemáte alebo sú už vaše deti veľké, zoberte akékoľvek antihistaminikum. Niekedy môže byť fajn mať aj protisvrbivý gél s antihistaminikom – pri výrazne svrbivých štípancoch, či tendencii k výraznejšej reakcii na poštípanie hmyzom.

Keď sme už pri tom hmyze – v horúčavách pri mori síce kliešte nehrozia, ale, ak pôjdete do vlhšej a chladnejšej oblasti, je určite na mieste vziať si aj „vybavenie na boj s kliešťami“. Čo znamená akékoľvek dezinficiens (ktoré tak, či tak v lekárničke treba mať) a pinzetu. Hotovo, nič viac vám na tento súboj netreba. 😊

Pomerne častými alebo povedzme nepríjemnými ťažkosťami býva aj vracanie a hnačka. Na vracanie dnes máme k dispozícii prírodný sprej so zázvorom, ktorý môže byť celkom efektívny pri napínaní na zvracanie a dokonca aj zvracanie vo veľa prípadoch potláča (tiež môžete použiť pri kinetóze – ak dieťaťu býva zle v aute/autobuse/na lodi). Ak by ste ho nezohnali, nezúfajte. Podstatné je mať zbalený akýkoľvek rehydratačný roztok – vyberte podľa chuti, dnes je toho na trhu vééééééľa-preveľa: zázvorový, banánový, pomarančový a čojaviemešteaký. Taktiež sa v tomto prípade zídu probiotiká. A keďže medzi hnačku patrí aj hnačka z pokazeného jedla, na takéto ťažkosti je najefektívnejšie čierne uhlie, ktoré na seba natiahne zvyšný toxín z jedla a „prehánky“ by mali ustať.

Vždy treba myslieť aj na naše oči a uši, ktoré sa môžu ľahko podráždiť alebo až zapáliť pri výraznej klíme, či vetre a kúpaní. Preto by nemali vo vašej lekárničke chýbať kvapky do očí a kvapky do uchaproti bolesti alebo/a octanové (protizápalové). Ak by ste si od svojho lekára vedeli poprosiť aj antibiotické kvapky do očí, je nápomocné mať ich so sebou tiež. V prípade potreby viete dať antibiotické kvapky do očí aj do ucha – ak by nestačili kvapky do ucha od bolesti.

Keďže sopeľ je asi najbežnejšia infekcia, mali by byť spreje do nosa z morskej vody alebo fyziologického roztoku bežnou súčasťou vašej cestovnej lekárničky. Viete si tam pridať prípadne aj kvapky s dekongestívnym účinkom na opuchnutú sliznicu, či neschopnosť dýchať nosom pri nádche. U malých detí odporúčam mať so sebou aj odsávačku na sopeľ.

Môže sa zísť aj liek s účinnou látkou, ktorá rozpúšťa husté hlieny – či už pri veľmi hustých sopľoch alebo výraznom evidentne vlhkom kašli. Myslím si však, že si ich v prípade potreby viete na mieste kúpiť, nie je to liek, ktorý potrebujete mať hneď k dispozícii. Takže, ak je v lekárničkovej kapsičke miesto, prihoďte. Ak už praská vo švíkoch, netlačte to tam. Prežijete bez toho.

Čo však musíte mať je „obväzový materiál“ – alebo jednoducho niečo na ošetrenie rán – sterilné štvorce, nejaký obväz, dezinficiens, leukoplasty, príp. stripy (na ranky tam, kde sa koža ohýba a okraje majú tendenciu sa od seba odďaľovať).

Ak má vaše dieťa opakované zápaly priedušiek, vezmite si určite aj inhalátory a pomôcky na podávanie inhalačných liečiv. Ak máva laryngitídy, skúste si poprosiť od ošetrujúceho lekára kortikoid, ktorý by ste mohli v prípade laryngálneho záchvatu použiť. A, v prípade, že má vaše dieťa v povinnej výbave adrenalínové pero, netreba ho na dovolenku zabudnúť.

Takmer som zabudla na nepredvídateľné okolnosti – napr. popáleniny – či už bežné z horúcich predmetov/tekutín alebo nejaké paradoxné – z odrazu slnka. Každopádne, ak vám vznikne popálenina na koži, či poškodenie kože iným spôsobom, po úvodnom ošetrení je na regeneráciu najvhodnejšie použiť preparát s obsahom kyseliny hyalurónovej, ktorý zregeneruje pokožku. Ak by sa vaše dieťa spálilo prílišným pobytom na slnku, bude sa vám určite hodiť prípravok na spálenú pokožku.

Ak vaše deti ešte nemali aftóznu infekciu v ústach, bude pre vás užitočné pribaliť si aj nejaký preparát na ošetrovanie áft. Keby sa vám práve na dovolenke stala takáto infekcia prvýkrát, nech niečo so sebou máte, lebo prvýkrát to býva najhoršie. Tie ďalšie razy sú už miernejšie a miernejšie.

A vitamínové preparáty môžete aj nemusíte brať so sebou (C a B) – to vás akútne nezachráni a viete si to kúpiť aj na mieste.

Vynikajúcim pomocníkom nielen na úrazy detí, ale aj dospelých, je gél s arnikou. Môžete ho použiť pri všetkých typoch úrazov ako sú pomliaždeniny, „tiple“, či iné boliestky nôh a rúk.

Poslednú položku, ktorá by vám mohla celkom uľahčiť situáciu v prípade záchvatovitého suchého kašľa alebo pri strate hlasiviek sú pastilky s lišajníkom islandským. Vyberte si také, aby vášmu dieťaťu chutili. 😉

Predsa len mám pre vás ešte jeden typ – pribaľte si do lekárničky aj striekačku – 5, či 10-mililitrovú. Aby ste pomocou nej po malých množstvách mohli dávať tekutiny v prípade vracania alebo v nej môžete rozpúšťať tabletky, keby vám dieťa vracalo sirup (do otvorenej-rozobratej striekačky dáte tabletku, zavriete striekačku a natiahnete do nej vodu alebo teplý čaj a počkáte, kým sa tabletka v tekutine rozpustí).

 Verím, že som na nič naozaj podstatné nezabudla a ešte viac verím, že nič zo zoznamu nebudete na dovolenke potrebovať. Krásne leto prajem!

Autorka: MUDr. Katarína Legrand z pediatrickej poradne OkiDoki

Obľúbenú detskú lekárku MUDr. Katku Legrand môžeš vidieť aj na našich LIVEstreamovaných prednáškach. 👩‍⚕️