fbpx

PREČO JE DÔLEŽITÉ SLEDOVAŤ PSYCHOMOTORICKÝ VÝVIN DIEŤAŤA

4 októbra, 2024 by

Môžeme ovplyvniť jeho zdravie, šťastie a potenciál?

Psychomotorický vývin je proces, ktorý zahŕňa vývin pohybových a psychických funkcií človeka. Tento proces obsahuje rozvoj hrubej a jemnej motoriky, zmyslov (hmat, čuch, chuť, sluch, zrak), reč, ako aj sociálny vývin a vývin mozgu. Jemná motorika sa nevyvíja bez hrubej motoriky a naopak v pohybe sa nezdokonaľujeme bez zrenia mozgu, zmyslov a rovnováhy.

Vývin dieťaťa je geneticky zakódovaná informácia, ktorá reaguje v tele prostredníctvom rôznych súhier a pohybov už od narodenia a postupuje každým vývinovým krokom v živote človeka automaticky. Na svet sa rodíme okrem vopred daných zručností s odlišným temperamentom a s odlišným svalovým napätím v celom tele.

Všetky vymenované funkcie fungujú v prepojení. Ak však nastanú v jednej oblasti komplikácie, vznikajú v nadväznosti takzvané odchýlky vo vývine, ako napríklad problémy s oneskoreným plazením, štvornožkovaním, chôdzou, alebo ťažkosti s manipuláciou malých predmetov, ktoré spôsobujú neskôr problémy s písaním alebo kreslením. Aj problémy so sluchom môžu ovplyvniť rovnováhu a následne aj chôdzu. Dieťa potom môže byť vplyvom týchto odchýlok nesústredené, mať problém s porozumením a zapamätaním si informácií a s udržaním pozornosti vôbec.

Nervová sústava každého človeka reaguje na iné podnety, navyše deti sú vo vnímaní mnohonásobne viac citlivejšie ako my dospelí.

Vysoká citlivosť zmyslov je najintenzívnejšia prvý rok života. Pohyb dieťaťa je hnaný zmyslami a zmysly dostávajú iný rozmer vďaka pohybu v priestore, ktorý neustále objavujú z vnútornej motivácie. Prvý rok života je najdôležitejší, pretože v ňom vznikajú základy pre budúci život a dieťa má z učenia radosť.

Prečo sa venovať prevencii skôr ako riešiť následky? 

Možno ste už počuli, že novorodenci sa rodia asymetrickí. Čo znamená, že je dieťa často v polohe, ktorú si zvolí, pretože ju má z bruška viac navnímanú, čiže silnejšiu. Trup je uklonený do oblúku v tvare “C”, niekedy až v tvare “D”. Keďže je hlavička predozadne predĺžená a novorodenec ešte nevie používať svaly a rovnováhu zároveň, je pre neho problém ležať symetricky a v pokoji v polohe na chrbte. My dospelí sa vieme na chrbte uvoľniť, ibaže novorodenci sa v tejto polohe namáhajú a neustále pracujú pohybmi rúk a nôh, čo ich únavou zvedie do spomínanej asymetrie a tým si ju posilňujú až fixujú. Na základe asymetrie sa dieťa časom pozerá iba na jednu stranu a keďže je jeho lebka ešte mäkká, môže si tak výrazne zležať hlavičku, ktorá nebude časom len estetickým problémom, ale aj prekážkou v pohybe.

Našťastie, správnym polohovaním, posilňovaním brušných svalov a nastavením vhodného nosenia detí od narodenia vieme asymetrii predchádzať.

Zároveň vieme predchádzať záklonu hlavy dieťaťa. Ten je síce od narodenia prirodzený, no ak pretrváva, spôsobuje dieťaťu problémy s bruškom a vyprázdňovaním, vedie ho k vytvoreniu zlých pohybových vzorcov. Na tie sa potom reťazia problémy so zapojením brušných svalov, až k vytvoreniu diastázy a možným oneskoreným pohybom. 

Vieme si však všimnúť na dieťati dostatočne skoro, ak sa niečo nevyvíja dobrým smerom bez odbornej pomoci?

Už v prvých týždňoch od narodenia bábätka vidíme v jeho pohybe prvé pohybové vzorce, ktoré bude používať celý život. Pre plnohodnotný život človeka sú pohybové vzorce niečo ako „položené základy“. Preto ich sledujeme, aby boli čo najviac v kvalite a umožnili dieťaťu v budúcnosti rôznorodý, bezbolestný pohyb, aby sa mohlo sústrediť na činnosti, ktoré ho budú zaujímať.

Dieťa komunikuje s okolím od prvého okamihu na svete. Nástrojom komunikácie je pre neho aj plač. Rodič sa naučí časom plač diferencovať, rozoznať jeho príčinu a pomôcť dieťaťu uspokojiť jeho potrebu ešte skôr, kým sa zacyklí do hlbšieho problému. 

Viete sa naučiť svoje dieťa pozorovať a snažiť sa mu tak porozumieť. Dokážete tak odkryť a rozvíjať jeho potenciál, pomáhať mu prekonávať prekážky. Ak sa objaví problém, nie je pravda, že dieťa z neho vyrastie. Naopak, veľmi často sa problém v pohybe, sústredení a komunikácii prehlbuje a reťazí na iné oblasti jeho života.

Príroda nás navrhla do úplne iného prostredia v akom fungujeme. V bytoch nemáme koberce, ale šmykľavé dlažby, podlahy. Pohyb vonku je obmedzený aj kvôli bezpečnosti a nedostatku zalesnených a zatrávnených plôch, ktoré sú pre človeka prirodzeným prostredím. Generácia našich rodičov zažila úplne iné podmienky. V súčasnosti sa máme vo veľa ohľadoch lepšie, no pokroky v rôznych oblastiach života kladú na nás všetkých aj na deti veľké nároky.

Vieme si uvedomiť, čo všetko sme mohli urobiť už teraz inak, ibaže každé rozhodnutie sme v daný čas a v konkrétnej situácii urobili najlepšie ako sme mohli a vedeli. Nikdy však nie je na zmenu neskoro. Týmto pravidlom by sme sa mali riadiť, ak sa snažíme niečo zmeniť či už vo svojom živote, alebo vo výchove dieťaťa.

V našich životoch je od momentu narodenia dieťaťa všetko úplne inak. Rodič je však stále človekom, ktorý má aj napriek zodpovednosti v prvom rade svoje potreby. V poradni psychomotorického vývinu vás vieme v celom procese podporiť a poskytnúť odborné poradenstvo, ktoré sa netýka len pohybu, alebo len jedného problému. Na dieťa a na jeho rodinu sa pozeráme ako na celok, do ktorého spadajú individuálne potreby každého zvlášť.

Hľadať cestu k lepšej komunikácii a spolupráci so svojím bábätkom už od narodenia, neznamená, že svoje dieťa rozmaznávate. Budujete si tie najlepšie základy pre doživotné priateľstvo.

autorka: Jane Vaneková
poradkyňa psychomotorického vývinu, Baby Balance Bratislava